Skip to content Skip to footer

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Çene ve Diş Cerrahisi

Dişlerde, ağız içi dokularda ve çenede oluşan bazı rahatsızlıklar, bozukluklar ya da travmalar cerrahi operasyona ihtiyaç duyulan müdahaleler gerektirebilir. Çene ve diş cerrahisi, bu tip tıbbi ve cerrahi tedavilerin uygulanmasından sorumlu olan diş hekimliği alanıdır. Tedavilerin ve operasyonların, alanında uzman ağız ve çene cerrahları tarafından yürütülmesi gerekir. Uygulanan tedavilerin genel amacı, hastaların yaşadığı çene ve diş problemlerinden kaynaklanan fonksiyonel ve estetik sorunların giderilmesidir.

Çene ve Diş Cerrahisi nedir?

Bazı doğuştan anomaliler, hastalıklar, bozukluklar, travmalar ve yaralanmalar; yüz ve çenede bulunan sert ya da yumuşak dokuların hasar görmesine yol açabilir. Ağız, diş ve çene cerrahisi, söz konusu rahatsızlıkların tümünün tanı, teşhis ve tedavi süreçleriyle ilgilenen bir bilim dalıdır.

Ağız, çene ve diş cerrahisi kapsamında bulunan operasyon ve tedaviler; hastalara lokal ya da genel anestezi veya sedasyon uygulanarak gerçekleştirilir. Cerrahi operasyonların tümü ameliyat ortamında ve uzman cerrahlar tarafından yürütülür.

Çene ve Diş Cerrahisi tedavileri nelerdir?

Çene ve diş cerrahisi kapsamında gömülü ya da komplike diş çekimleri gerçekleştirilebilir. Dental implantların yanı sıra, çene ve yüz implantlarına ilişkin operasyonlar da bu alanda uygulanır. Ağız, çene ve yüz bölgelerindeki enfeksiyonlar, tümörler ve kistler kimi zaman tıbbi ve cerrahi müdahale uygulanmasını gerektirebilir. Ayrıca; kemik içi iltihapların, ilgili bölgelerdeki kemik kırıklarının, uyku apnesinin, dudak ve damak yarıklarının, doku hasarlarının ve botoks uygulamalarının gerektirdiği cerrahi operasyonlar da ağız ve diş cerrahları tarafından uygulanır.

Ortognatik ve rekonstrüktif cerrahi operasyonları; büyüme bozukluğu, çene kapanış problemleri, ortodontik bozukluklar ve iskelet uyumsuzlukları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için gerçekleştirilebilir.

20 Yaş Diş Tedavisi

20 yaş dişlerinin lokal anestezi ile yalnızca bulunduğu bölge uyuşturularak çekimi gerekmektedir. 20 yaş dişlerinin çekimi çene cerrahları tarafından yapılmalıdır. Dişin etrafını saran kemik cerrahi aletler yardımıyla kaldırılır ve yirmilik dişin çekimi gerçekleştirilir. Operasyon bittikten sonra ameliyat bölgesine dikiş atılır. Dikişler 7 ile 10 gün arasında çıkarılır.

20’lik diş belirtileri nelerdir?

·       Diş ve diş etlerinde ağrı ve hassasiyet

·       Kulağa çevresinde ağrı ve buna bağlı baş ağrısı

·       Çene çevresinde ağrı ve buna bağlı baş ağrısı

·       Ağız içi kötü koku

·       Lenf bezlerinde şişlik

·       Çiğneme esnasında çene ağrısı

20’lik diş hangi durumlarda çekilir?

·       Çürük Diş

·       Diş Eti Hastalığı / Diş eti apsesi

·       Ortodontik Sebepler

·       Kist Oluşumu

·       Basınç Oluşumu

20’lik dişlerin çekilmesi zorunlu mudur?

20’lik yaş dişlerinde çekilmeler kullanılabilir olduğu sürece zorunlu değildir. Fakat kullanılabilir olduğu sürece. 20 yaş dişleri de diğer dişler gibi korunmalıdır. 20 yaş dişleri, henüz çıkamamış ve diğer dişlere baskı yapıyorsa dişlerin çürümesine, sıkıştırma yapması nedeni ile de çarpıklığa neden olabilir. Bu sebeple çekim gerçekleştirilmelidir.

20’lik diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler nedir?

·       Dişin çekildiği bölgeye elle temasta da bulunulmamalıdır.

·       Çekim işleminden sonra bir gün boyunca yemek yerken diğer tarafla yenmelidir.

·       Sigara kullanıyorsanız, ilk 24 saat boyunca sigara içmemeniz gerekir. Sigara içmek, işlem yapılan bölgenin kanamasına neden olabilmektedir.

·       Yirmilik diş ameliyatı olan bireylerde ameliyat bölgesinde belirli bir süre boyunca kan sızıntısı olması normaldir.

·       Ağızda biriken tükürük, sürekli olarak tükürülmemelidir. Eğer buna dikkat edilmez ise, yeni pıhtılaşan yara açılır ve kanama yapar.

·       Gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır.

·       Eğer işlem sonrasında yüzde bir şişlik gerçekleştiyse; Şiş olan bölgeye 10 dakika soğuk tedavi uygulanıp 2 dakika dinlendirilmesi gerekir. Soğuk yanığı olmaması için, kullanılan buzun herhangi bir şeyle sarılıp öyle konması daha iyi olacaktır.

Diş Sıkma – Diş Gıcırdatma Tedavisi (Bruksizm)

Diş sıkma ve gıcırdatma tedavilerinin amacı; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. En uygun tedavi yöntemi için muhakkak çene cerrahına muayene olarak bruksizimin derecesine göre ilerlenmelidir. Ağır, orta ve hafif bruksizim vakaları olarak üçe ayrılmaktadır.

Diş gıcırdatma ve diş sıkma probleminin önüne geçebilmek adına tedavi dahilinde kişiye özel, sert ve karşı çenedeki dişlerle tam temas sağlayacak şekilde uyumlandırılmış şeffaf gece plakları (koruyucu) önerilir. Bu plağın amacı; uyku esnasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek ve dişlerin aşınmasını önlemektir.

Bazı vakalarda şeffaf gece plakları da yeterli olamadığından çene botoksu önerilebilir.

Kişinin dişlerini uyanık ya da uyku esnasında sıkmasına, gıcırdatmasına ya da birbirine sürtmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin uykularında horlama ve nefes almada aksaklığa sebep olan uyku apnesi gibi başka uyku bozukluklarına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu belirtilmiştir.

Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatmanın belirtileri nedir?

·       Sabahları uyandığınızda; ağız içi, boyun, omuz ve yüz kaslarında ağrı hissediliyorsa,

·       Baş ağrısı ile uyanır iseniz,

·       Dişlerinizi özellikle uyku sırasında gıcırdattığınız söyleniyorsa,

·       Çene eklemlerinizden ‘klik’ sesi geliyorsa,

·       Diş aralarında kapanış veya kırılma problemleriniz varsa,

·       Artan diş ağrısı ve hassasiyetiniz varsa,

·       Yanak içinizde sıkmadan dolayı hassasiyet varsa,

·       Kaliteli uyku uyuyamıyor ve uyku bozukluğuna sebep oluyor ise iseniz diş sıkma, diş gıcırdatma sorunu yaşıyor olma durumunuz oldukça yüksektir.

Gömülü Diş Tedavisi

Ağız içinde gelişimini sürdürememiş ve diş eti altında, kemik altında kalmış dişler gömülü diş olarak adlandırılır. Küçük azı dişler, köpek dişler ve 20’lik dişler diş eti ya da kemiklerin altında kalabilir, gömülü bir diş olabilirler.

Gömülü diş problemi yirmilik dişlerde baş gösterir, ancak yirmilik olmayan dişlerin de gömülü olarak kalabilme olasılığı her zaman vardır.

Gömülü diş belirtileri nelerdir?

Ağız içindeki dişlerin hali hazırda fazlaca yer kaplıyor olması ve yirmilik dişin kendini konumlandırmak üzere bir alan bulamaması, gömülü diş sorununa yol açan en temel sebeplerden bir tanesidir.

·       Çene eklem ve kemiğinde ağrı

·       Diş ve diş etlerinde hassasiyet ve ağrı

·       Çürümeye bağlı ağız içi kötü koku

·       Çiğneme esnasında ağrı

·       Baş ağrısı

·       Lenf bezlerinde şişme

Gömülü diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

·       Ağız ve diş sağlığı hijyenine önem verilmeli

·       Gömülü diş çekiminin ardından ilk 24 saat içinde diğer tarafla yemek yenmelidir.

·       Gömülü diş operasyonunun ardından, ilk 2 saat içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. 2 saatten sonraki süreçte ise sadece yumuşak gıdalar, tercihen sıvı ağırlıklı öğünler tüketilmelidir.

·       Aşırı sert ve yapışkan gıdalar tüketilmemelidir.

·       24 saat boyunca sigara içilmemelidir.

·       Soğuk kompres önerildi ise düzenli olarak uygulanmalıdır.

·       İlk iki gün içinde, küçük sızıntılar şeklinde kanama olması normaldir. Ancak kanamanın ciddi bir şekilde artması durumunda muhakkak diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.

·       Kan sulandırıcı kullanımı önerilmemektedir.

Not : *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WP hattımıza ulaşın!

×